Inscannen van negatieven

Door Exphy op zaterdag 2 januari 2010 23:50 - Reacties (8)
Categorie: Fotografie, Views: 13.017

Aangezien een FF DSLR voor mij niet te betalen is schiet ik nog redelijk wat op film. Tot een paar rolletjes geleden heb ik nog geen 1 foto laten printen door de Hema en ergens vind ik dat toch jammer.

Nooit was ik echt tevreden met de scans die ik maakte, kleuren waren niet zo mooi en de scherpte viel altijd behoorlijk tegen. Maar echt veel maakte dat niet voor me uit, dacht dat gewoon hoorde bij het schieten van film en het gebruik van verouderde film in het algemeen.

Nu was het weer tijd om een paar rolletjes te laten ontwikkelen en heb perongeluk niet alleen laten ontwikkelen maar ook laten afdrukken. Staand bij de kassa probeerde ik het nog goed te maken(want je betaald toch wel 9eu ipv 3). Omdat ik mijn foto's toch wou hebben alles maar meegenomen(was 30eu.... toch een flinke aanslag in mijn budget) Thuisgekomen de foto's bekeken en ik was zeer maar dan ook echt zeer tevreden over de foto's(printkwaliteit en gelukkig ook wel over de foto's zelf)

De kleuren, het detail, nog nooit had ik zoiets gezien van een negatief door mijzelf geschoten, het was altijd alles wat ik wou hebben van een foto(qua kleuren dan). Porta 400NC en Ektar had ik laten ontwikkelen en het zag er allemaal behoorlijk lekker uit(zelfs m'n superia 800 heeft er nog nooit zo goed uitgezien).

Maar toen kwam het moment dat ik mijn foto's wou gaan inscannen en wat was ik teleurgesteld, niets was er meer over van de kleuren, de scherpte was ook helemaal weg.

http://farm5.static.flickr.com/4061/4238751390_663497efa7.jpg
foto van de afdruk

http://farm5.static.flickr.com/4050/4236332085_3d33f43d4d.jpg
scan van de afdruk

http://farm3.static.flickr.com/2522/4238771496_e3681decf6.jpg
scan met vuescan van negatief en wat ik ervan heb kunnen maken in silkypix

http://farm5.static.flickr.com/4047/4238770900_1218cfc374.jpg
scan met vuescan van negatief en wat ik ervan heb kunnen maken in capture one

en geen een doet echt eer aan de print van de Hema.

Mijn conclusies hieruit
Hema maakt echt prima prints en zijn goed te betalen
Mijn scanner zuigt
Ik moet leren nabewerken(vooral ektar blijkt lastig te scannen zijn omdat hij blauw wordt wanneer onderbelicht, zeer goede belichting is eigenlijk wel vereist, helpen doet om het op 80 te raten)

Volgende: Contactsheets maken met je scanner 04-'10 Contactsheets maken met je scanner
Volgende: Tiramisu met Tia Maria 12-'09 Tiramisu met Tia Maria

Reacties


Door Tweakers user Arrigi, zondag 3 januari 2010 00:32

Daar zijn dus dia/negatiefscanners voor. En dan geen Aldi-exemplaar van 50 euro.

Door Tweakers user Exphy, zondag 3 januari 2010 00:51

@arrigi

Ik scan ook met een negatievenscanner, m'n rx500 heeft een lamp aan de bovenkant zitten voor de negatieven. Maar ik ga binnenkort zeer waarschijnlijk een betere halen

Door Tweakers user kaesve, zondag 3 januari 2010 01:08

als je even op GoT bij fotografie had gekeken, zou je die aldi-scanner waarschijnelijk niet aanraden ;]
ik denk dat je met wat nabewerking wel behoorlijk in de buurt kan komen van die hema-print hoor. verder ben ik het er mee eens dat de hema heel fijn rolletjes afdrukt, voor hun prijs :]

Door Tweakers user Jaap-Jan, zondag 3 januari 2010 01:09

Het blijft natuurlijk een All-in-one apparaat en geen negatievenscanner. Je mag de glasplaat ook wel eens schoonmaken, ik zie behoorlijk grote artefacten in alle scans, inclusief die van de foto. Volgens mij zijn het haren en die vlek op de vloer op de eerste diascan vind ik ook behoorlijk storend.

En met een goede negatievenscanner ben je wel een paar paar (:P) honderd euro verder, daar kun je heel wat mooie printjes van maken in ieder geval. En voor een nieuwe Nikon Coolscan mag je zelfs meer dan 1000 euro neertellen. De Coolscan 5000ED waarmee de Aldi- scanner in het topic wat Arrigi aanhaalt mee wordt vergeleken, kost ongeveer 1300 euro.

[Reactie gewijzigd op zondag 3 januari 2010 01:31]


Door Roel Vossen, zondag 3 januari 2010 11:41

Wat vaak het geval is bij het laten afdrukken bij zaken die niet gespecialiseerd zijn in fotografie, is dat ze de foto's op zo'n wijze printen dat deze in de smaak valt bij de gemiddelde consument. Ze veranderen de kleuren een beetje zodat deze meer 'sprekend' zijn met behulp van een zogenaamde rendering intent van het afdrukapparaat. De saturatie van de kleuren wordt bijvoorbeeld standaard opgeschroefd. Dit proberen na te doen met de hand is geen gemakkelijke klus. Het is misschien een optie om een cd'tje met scans erbij te bestellen?

Door Tweakers user rusman, zondag 3 januari 2010 12:24

Ik heb hier een Coolscan 5000ED en scan daarmee regelmatig dia's. Ik moet zeggen dat dit toch wel ťťn van de betere scanners is die er zijn. Qua kleur, scherpte etc. Alles is goed.

Door Tweakers user Exphy, zondag 3 januari 2010 16:50

@ Jaap-Jan
met de stofdeeltjes kan ik leven, wil alleen de kleuren en de scherpte goed krijgen(met sharpening kom ik gelukkig een heel eind). Denk dat er inderdaad maar een betere scanner moet komen, zwart wit is gelukkig wel goed te doen op deze scanner, maar kleur :N

@roel
Dat is inderdaad ook goed mogelijk, zal mijn negatieven een keer naar een vaklab brengen en kijken wat zij ervan maken, wil eigenlijk deze print wel op een wat groter formaat

@rusman
Helaas onbetaalbaar voor mij. Zal eens kijken naar de oudere SCSI modellen, daar moeten ook wel redelijk goede scans uitkomen.

Door Tweakers user jwvirtual, dinsdag 5 januari 2010 09:48

Je foto's worden waarschijnlijk bij de HEMA ook digitaal afgedrukt. Eerst wordt de film ontwikkeld, daarna ingescanned en vervolgens gaat ie digitaal hetzelfde proces in als de digitale fotografie.

Voor zover ik weet wordt alleen bij de professionele services nog klassiek afgedrukt. En dat is erg duur.

Ik gebruik al jaren een Nikon Coolscan. Ooit aangeschaft met het idee dat ik daarmee de overgang naar een digitale camera zeker vijf jaar zou kunnen uitstellen. Dat bleek te kloppen, het duurde ongeveer 10 jaar voordat digitale camera's goed genoeg waren om film op een laag pitje te zetten.

Negatieffilm scannen - ik vind het geen feest. Dia's daarentegen wil een stuk beter. Een goede scanner is in staat om de filmkorrel in beeld te krijgen. Dan weet je dat je in je scanproces de maximale resolutie van de film wel hebt gehaald. Een probleem nog: de grootte van de filmkorrel kan beÔnvloed zijn door het ontwikkelproces. Wanneer er slecht is ontwikkeld dan kun je een grotere korrel krijgen. ChemicaliŽn moeten vers zijn, geen temperatuurschommelingen tussen de verschillende stappen en de tijden moeten kloppen.

De Coolscans scannen tot circa 4000 DPI. Dat is genoeg om echt alles uit je film te halen. Boven de 2000 DPI is filmkorrel vaak duidelijk aanwezig. Ook wordt de kwaliteit van je objectieven dan kritisch. Met zo'n apparaat haal ik alles uit de film. In een diaprojector zie ik niet meer details dan op de scan aanwezig zijn.

Ik zou me kunnen voorstellen dat je tweedehands wel een Coolscan kunt vinden. De apparaten zijn allemaal goed, ook de de hele oude. Ze hebben van het begin af aan LED verlichting gehad, dus geen veroudering van de lichtbron. Wel hebben de oude modellen een SCSI aansluiting en dat los je het best op met een converter van RATOC systems.

De software bij die apparaten kun je wel vergeten. De software van Nikon zelf was matig. Vuescan is iedere cent waard.

Film of digitaal? Het grote nadeel van film is de tijd die het kost. De enige digitale resultaten die jouw Ektar kunnen evenaren heb ik gezien van een Sigma Foveon sensor.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 januari 2010 09:52]


Reageren is niet meer mogelijk